Tweede ronde informatieplicht: 1 december 2023

De deadline voor de informatieplicht is 1 december 2023. Vóór die datum moet (opnieuw) gerapporteerd worden over de uitvoering van energiebesparende maatregelen. De verplichting geldt voor locaties met een jaarverbruik van meer dan 50.000 kWh elektra of 25.000 m³ aardgas(equivalent).

Heeft u een jaarverbruik van meer dan 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m³ aardgas(equivalent)? Dan heeft u mogelijk een onderzoeksplicht energiebesparing.

Energiebesparingsplicht en Informatieplicht

De energiebesparingsplicht gaat over het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. De informatieplicht is het verplicht rapporteren over welke maatregelen zijn uitgevoerd. Binnen de Omgevingswet wordt onderscheid gemaakt tussen energiebesparende maatregelen voor gebouwen en voor activiteiten.

Energiebesparende maatregelen voor gebouwen zijn bijvoorbeeld isolatie, verwarming en ventilatie. Energiebesparende maatregelen voor activiteiten kunnen gaan over faciliteiten (bijvoorbeeld productkoeling, serverruimte of zwembad) of processen (bijvoorbeeld datacentrum, proceswarmte/-koeling of procesapparatuur).

Verantwoordelijkheid

energiebesparingsplicht voor gebouwgebonden maatregelen ligt bij de eigenaar van een pand, tenzij contractueel anders is afgesproken. De organisatie die binnen het pand de activiteiten uitvoert, heeft de energiebesparingsplicht voor de activiteiten. Dit kan dezelfde organisatie zijn, maar dat hoeft niet. Voor 1 locatie kunnen 2 organisaties een energiebesparingsplicht hebben.

De ‘drijver van de inrichting’ is formeel verantwoordelijk voor de informatieplicht, het verplicht rapporteren over de energiebesparende maatregelen. Dit blijft nog zo tot de volgende ronde in 2027, omdat de ingang van de nieuwe Omgevingswet is uitgesteld. Het is echter niet altijd logisch dat de drijver ook daadwerkelijk rapporteert. Het ligt het meest voor de hand dat degene die de energiebesparende maatregelen moet uitvoeren, ook degene is die rapporteert in het eLoket. Als er beperkt sprake is van activiteitgebonden maatregelen, raadt de RVO zelfs aan dat de gebouweigenaar ook de informatieplichtrapportage voor zijn huurders in orde maakt.

Wat moet ik doen?

Zorg dat u op tijd weet of u moet rapporteren. Volg het stappenplan van de RVO om te controleren welke verplichtingen er gelden voor uw organisatie of uw pand. Als u moet rapporteren, gebruikt u de Erkende Maatregelenlijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. U rapporteert via het eLoket, waar u kunt inloggen met eHerkenning (niveau 2+ of hoger).

Ik heb in 2019 al gerapporteerd. Waarom moet ik het nu weer doen?

Elke vier jaar moet er gerapporteerd worden over de energiebesparende maatregelen. Dat is de informatieplicht.

Ik ben zowel eigenaar als gebruiker van een pand. Wat zijn mijn verplichtingen?

U bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van de gebouwgebonden en de activiteitgebonden maatregelen (energiebesparingsplicht) en rapporteert hierover in het eLoket (informatieplicht).

Ik ben eigenaar van een pand dat wordt verhuurd. Wat zijn mijn verplichtingen?

U bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van de gebouwgebonden maatregelen (energiebesparingsplicht), tenzij contractueel anders is vastgelegd, en rapporteert hierover in het eLoket (informatieplicht). In sommige gevallen bent u ook verantwoordelijk voor de informatieplicht van de activiteitgebonden maatregelen. Overleg met uw huurder om te bepalen welke activiteiten zij op de locatie uitvoeren, hoe hoog het energieverbruik is en wie de informatieplicht heeft. Vraag uw huurder eventueel om het stappenplan in te vullen en de uitkomsten met u te delen.

Ik ben gebruiker van een pand, niet de eigenaar. Wat zijn mijn verplichtingen?

U heeft de energiebesparingsplicht voor de activiteitgebonden maatregelen en in sommige gevallen rapporteert u hier zelf over in het eLoket (informatieplicht).

Hoe weet ik welke energiebesparende maatregelen ik moet uitvoeren?

Voor de tweede ronde van de informatieplicht is de Erkende Maatregelenlijst (EML) herzien. De 19 lijsten voor verschillende branches zijn samengevoegd tot één lijst met drie hoofdcategorieën: Gebouwen, Faciliteiten en Processen. De actuele erkende maatregelenlijst is gepubliceerd op 8 juni 2023.

De voordelen van EnergieLive

  • Maximaal besparen
  • Eén aanspreekpunt
  • Alles perfect geregeld, van A tot Z
Neem contact met ons op